sobota 19. listopadu 2011

Uherskobrodská knihovna

Touha po čtení a taky zima jak na Sibiři - to byly dva hlavní motivy, které mě včera v podvečer zahnaly do naší knihovny. Trošku sem se bála, že nemám zaplacen roční poplatek (lidová cena za hubičku - 60 Kč), když se na mě ta paní za pultem tak kabonila. Ale mýlila jsem se, ona se ta bába kabonila pořád (imidž je na nic).

A co jsem si půjčila? No samou kvalitní literaturu přece, jak jinak:

Jan Balabán - Kudy šel anděl (2003)

Martin Vrána dospívá v sedmdesátých letech na ostravském sídlišti. Navlas stejné panelové domy se stejně olezlými putykami, místo bez náměstí či kostela – tak vnímáme atmosféru města, na které se snáší temno doby; města, v níž hlavní postava prožívá milostný vztah a zatvrzele, třebaže nehlučně vzdoruje sídlištní maloměstskosti i socialismu lepších zítřků.

O autorovi: Jan Balabán se narodil v Šumperku roku 1961, zemřel v roce 2010. Absolvoval FF UP v Olomouci, obor čeština - angličtina. Je držitelem ceny Magnesia Litera za romány Možná že odcházíme (2005) a Zeptej se táty (2011).




Irena Dousková - O bílých slonech (2008)
Hrdinové jsou obyčejní, všední – nikoli bezbarví. Každý naplňuje tezi o jedinečném osudu, ve kterém se zrcadlí kus velkých dějin. Jejich příběhy mají překvapivě málo děje, o to víc a naléhavěji však rozvíjejí atmosféru, navozují pocit, který autorka pojmenovává jako „vůni času“.

O autorce: Famózní autorka Hrdého Budžese, říkat vše ostatní je zcela zbytečné ;) 

Tuto knížku jsem si půjčila na popud Ádi, tedy díky za inšpír!



Peter Hoeg - Příběhy jedné noci (1999)
Všechny příběhy knihy se odehrávají v noci 19. března 1929 na nejrůznějších místech světa - v Dánsku, ve východní Africe a v Paříži. Povídky lze označit jako fantastické dobrodružné milostné příběhy s existenciálním podtextem. Hoegův styl okouzluje čtenáře svým magickým realismem a dráždí svou dvojakostí a napětím mezi až extatickým způsobem vyprávění a vznosným a vzletným poetickým jazykem na straně jedné a neustále přítomnou sžíravou ironií a krutým černým humorem na straně druhé. P. Hoeg získal uznání a proslavil se na celém světě svou třetí knihou, vynikajícím románem a bestselerem Cit slečny Smilly pro sníh (1992, č. Argo, 1997), podle mnohých jsou ale jeho doposud nejlepším dílem právě Příběhy jedné noci.

O autorovi: Současný nejlepší a nejpřekládanější dánský spisovatel. Napsal toho spoustu, nejznámějším románem je Cit slečny Smilly pro sníh. Příběhy jedné noci jsem jako knihu už četla, vím že se mi líbila, ale nevím moc o čem byla, tak si ji přečtu znova.


Hezký večer.

Žádné komentáře:

Okomentovat