čtvrtek 24. listopadu 2011

Nohavica o Bezručovi

V pondělí jsme se vydali na přednášku českého písničkáře a také básníka a odborníka Jarka Nohavici o pravosti Bezručových Slezských písních.

 Pro nezasvěcené do "bezručovské" tématiky - doteď se vlastně neví, jestli Petr Bezruč (vl. jménem Vladimír Vašek) napsal, anebo nenapsal Slezské písně. No a Jarek Nohavica nám přijel osobně dokázat, že si vlastně tak nějak můžeme myslet, či se alespoň domnívat, že ty písně ve skutečnosti napsal (aspoň některé) někdo úplně jiný - Bezručův přítel Ondřej Boleslav Peter! Škandál po více jak sto letech ;).

Přednáška to byla mimořádně poutavá, aula FF UP byla nacpaná k prasknutí a pan Nohavica byl víc než famózní! Odborník na slovo vzatý (bez nadsázky, je vidět, že se Bezručem opravdu zabývá delší dobu), který nás svými přesvědčivými a vtipnými argumenty alespoň nahlodal, jak že to s tím Vladimírem Vaškem, alias Petrem Bezručem vlastně bylo. Aplaus se nesl sálem, akademičtí rejpalové si sice neodpustili vrtnout si do neštudovaného prezentéra, ale Ladovská zima je Ladovská zima ;). Pro vícero informací si od 1.12.2011 můžete kliknout na Nohavicův web www.petrbezruc.cz.

Pro pobavení jeden Bezruč online http://www.youtube.com/watch?v=nNcG_BJuAUM
Hezký podvečer

Žádné komentáře:

Okomentovat