úterý 13. března 2012

Řeřicha

Sice už máme první březnové dny za sebou, ale jaro pořád nepřichází a nepřichází. Proto jsem se rozhodla přinést si kousek zeleně hezky do domu a vysadila jsem si řeřichu, která teď trůní na mém okenním parapetu :).

Řeřicha setá  (jak zní její celý název) je lidstvu známá už od pradávna. Aby taky ne - je lahodné chuti, prospívá našemu zdraví a její pěstování je víc než snadné.

Tato bylinka obsahuje velké množství vitamínů A a C, svědčí naší imunitě, léčí infekce a napomáhá našemu trávení. V lidovém léčitelství se řeřicha setá používá jako močopudný prostředek, při zánětech močových cest a dále s přísadou medu proti kašli.

Jak už jsem se zmínila vypěstovat řeřichu zvládne opravdu každý. Stačí mít obyčejnou vatu, kterou rozprostřete na dno plastového kelímku, dostatečně ji navlhčíte a kelímek postavíte na okenní parapet (rostlinka k růstu potřebuje světlo). Na vatu rovnoměrně nasypete semínka a pak už jen čekáme, jak se nám v pěstitelském umu povede. Nesmíte zapomenout na pravidelné zalévání (vata musí být neustále vlhká)! Řeřicha roste opravdu rychle, a tak sklízet můžete třeba už za týden. Její nejlepší využití v kuchyni je docela prosté - není nic lepšího než chleba s máslem posypaný řeřichou :)

Mnoho zdaru a dobrou chuť přeje Čudla

Žádné komentáře:

Okomentovat