pátek 28. října 2011

Žítkovské bohyně

Tentokráté trochu s folkloristiky. Víte, kdo jsou to žítskovské bohyně?

Žítkovské bohyně byly (a jsou?) vědmy a léčitelky, žijící na Žítkové v dobách dávných i nedávných. Lidé je buď uznávali, a nebo je odsuzovali jako šarlatánky. Kopaničáři je však považovali za své "doktory". Bohyně se vyznaly v kde čem, znaly umění bylinkářské, léčitelské, věděly o lidské duši, o síle přírody i o síle víry. Žítková je mi blízká, babička se tam narodila, takže mám kopaničářství v krvi. O tom, jakým krásným krajem kopanice a Žítková jsou, vám povím jidny. Dnes pouze o bohyňách.

Mladá spisovatelka Kateřina Tučková v těchto dnech připravuje vydat svůj druhý román s názvem Žítkovské bohyně. A o čem kniha je? To vám nepovím, ani já sama to ještě pořádně nevím. Zkusím vás jen nalákat krátkou ukázkou:

"Vysoko v kopcích Bílých Karpat jsou řídce rozeseta přikrčená stavení. Všude je daleko. Říká se, že právě proto si tam některé ženy dokázaly uchovat vědomosti a intuici, kterou jsme ztratili. Předávaly si ji z generace na generaci řadu století. Říkali jim bohyně, protože dokázaly bohovat — prosit Boha o pomoc. A jeho zásahům i trošku dopomoci… Říkalo se o nich, že vidí do budoucnosti. Proč tedy nezachránily tu svou?..."


Já se na román těším, třeba potěší i vás. Hezký den.

Na krátké slovo autorky o knížce se můžete podívat na odkazu http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10318911545-kultura-s-dvojkou/211542156000162-kultura-s-dvojkou/obsah/174735-roman-zitkovske-bohyne/

Obal knížky Žítkovské bohyně

1 komentář:

  1. To vypadá zajímavě, doufám, že to budou mít brzo v knihovně!

    OdpovědětVymazat